lördag 9 oktober 2010

Helstekt entrecôte med råstekt potatis

Detta var bara så underbart gott! En riktig festlig och enkel rätt en lördagkväll som denna. Helstekt entrecôte med vitlökssmör och råstekt potatis.






Köttet blev riktigt mört och saftigt.



Råstekt potatis som har fått steka med i kryddorna som även användes till köttet.

Låt vitlökssmöret smälta över det varma köttet. Servera med en god sallad.

Ett väldigt gott och passande vin till detta :)



Helstekt entrecote
1 kg välmörad entrecote (rumstempererad)
2 klyftor vitlök
0.5 knippe persilja
1.5 kvistar rosmarin
0.25 kruka timjan
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Gör så här:
Sätt ugnen på 70 grader.
Hacka vitlöken och örterna och ströi en ugnsäker form, salta och peppra.
Gnid in köttet i lite olivolja och rulla det i kryddorna.
Bryn köttet i en stekpanna med olja.
Sätt en stektermometer i köttet och stek i den ugnsäkra formen i ugnen till en innertemperatur av 58 grader (medium/rare), 62 grader (medium) eller 72 grader (welldone). Beräkna cirka 45-50 minuter.
Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.
Skiva köttet i tunna skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.

Råstekt potatis
Potatisen har jag skivat och sköljt av några gånger i kallt vatten så att så mycket som möjligt av stärkelsen försvinner. Sedan stekt upp i stekpannan som köttet bryntes i. Tar ca 20 min.

Vitlökssmör
100gram smör
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 lime, saft

Blanda smör med pressad vitlök och saften från en halv lime. Ställ kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar