45 min senare!
En kött eller godistermometer är ett måste och även en köksvåg!
Macarons – ca 30 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Sätt ugnen på 160 grader C.
1. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en mixer.
2. Sila den malda mandeln och väg upp 150 gram på en köksvåg.
Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke tillsätt den ena skålen med 60 gram äggvita och rör om.Häll i önskad färg och ev. smakessens.
3. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.
4. Häll sockerlagen under vispning i marängsmeten. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig i ungefär 10 min. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
5. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
6.Låt dem vila i ca 30-45 min! Då spricker dom inte.
7. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
8. Fyll med valfri frosting och njut!
Jag gjorde denna fyllningen till mina:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägggula
3-4 dl hallon
Häll allt i en mixer och mixa till önskad konsistens :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar