torsdag 17 mars 2011

Äpplekaka med vaniljkräm

 Inuti denna kaka gömmer sig äpplen och vaniljkräm... 

 



Äpplekaka med vaniljkräm
 Deg
 175 g smör
 4 1/2 dl vetemjöl
 2 tsk bakpulver
 2 dl strösocker
 2 tsk vaniljsocker
 2 ägg

 Blanda alla ingredienser i en matberedare till en deg.
 Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form (ca 24cm) med löstagbar kant, låt degen gå upp på kanten en bit. Ställ formen och resten av degen i kylen.

 Vaniljkräm (eller 2 portioner marsan kok)
 1 dl mjölk
 1 dl vispgrädde
 1 äggula
 1 msk maizena
 1 msk strösocker
 1/2 msk vaniljsocker

 Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull.
 Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den ska inte koka.
 Låt den svalna och tillsätt vaniljsocker.


 Fyllning
  ca 5 äpplen
2 msk strösocker
1 msk kanel

 Bred ut vaniljkrämen på botten av formen.
 Skala och kärna ut äpplena, skär i klyftor och lägg dom i en påse strö över socker och kanel och låt äpplena marineras i några minuter i påsen. Lägg klyftorna sedan på vaniljkrämen. Rulla ut resten av degen till längder och lägg dem som ett galler över äppleklyftorna.

Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar