Inuti denna kaka gömmer sig äpplen och vaniljkräm...
Äpplekaka med vaniljkräm
Deg
175 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Blanda alla ingredienser i en matberedare till en deg.
Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form (ca 24cm) med löstagbar kant, låt degen gå upp på kanten en bit. Ställ formen och resten av degen i kylen.
Mjöla händerna och tryck ut hälften av degen i en form (ca 24cm) med löstagbar kant, låt degen gå upp på kanten en bit. Ställ formen och resten av degen i kylen.
Vaniljkräm (eller 2 portioner marsan kok)
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk maizena
1 msk strösocker
1/2 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den ska inte koka.
Låt den svalna och tillsätt vaniljsocker.
Fyllning
ca 5 äpplen
2 msk strösocker
1 msk kanel
Bred ut vaniljkrämen på botten av formen.
Skala och kärna ut äpplena, skär i klyftor och lägg dom i en påse strö över socker och kanel och låt äpplena marineras i några minuter i påsen. Lägg klyftorna sedan på vaniljkrämen. Rulla ut resten av degen till längder och lägg dem som ett galler över äppleklyftorna.
Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar