tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullens dag!

Jag är nog inte ensam om denna rubrik idag...men är det kanelbullens dag så är det.
Dessa bullar är ett nytt recept som jag ville testa, hittade receptet hos kocken Paul Svensson, kanongoda!

Fyllningen kan med fördel göras dagen innan, då kommer kanelsmaken fram mer!

Kanelbullar


500 g mjölk
2 stycken ägg
1200g vetemjöl
50 g jäst
200 g strösocker/vit sirap
200 g normal saltat smör
13 g salt
2 tsk Grovmalen kardemumma



Värm mjölken till ca 30 grader c.
Blanda i jästen och rör om tills jästen låst sig i mjölken.
Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min.
Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet jäsa i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg.
Tillsätt resterande mjöl, ägg och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma.
Knåda i maskin ca 12-15 minuter.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter.
Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.

Kavla ut degen och bre på önskad mängd kanelfyllning. Forma dina bullar på önskat sätt (snäcka eller knut) och lägg dem på plåt med bakpapper eller silikonduk.
Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jässkåp.

Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.
Sätt ugnen på 200 grader.

När ugnen kommit upp i temperatur så grädda bullarna tills de får en bra färg, ca 7-10 minuter

Kanelfyllning

250 g Rumstempererat smör

250 g strösocker

25 g vetemjöl

4 msk (eller mer) malen kanel

Blanda allt och låt gärna stå över natten.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar