torsdag 23 september 2010

Underbar äpplekaka

Denna äpplekakan är så god, underbart saftig och mycket smak av mandel....





200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g mandelmassa
3 bittermandlar eller 3 droppar bittermandel essens.

Fyllning
5 medelstora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
1/2 msk malen kardemumma
50 g mandelspån

Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

Skala och klyfta äpplena. Blanda dem med socker, kanel och kardemumma i en påse. Knyt igen påsen och låt äpplena gotta sig ett tag med kryddblandningen.
Rör smör och socker vitt och poröst. Vispa i äggen.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint och rör ner i smeten. Jag använder vispen på låg hastighet.
Bred ut hälften av smeten i formen. Stick ner hälften av äppelklyftorna och bred resten av smeten över.
Fördela resterande äppelklyftor i smeten och strö över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 1 timme. Börjar kakan få för mycket färg så lägg över aluminiumfolie.
Känn i mitten av kakan med en provsticka att den är genomgräddad, ta ut den innan där blir allt för torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar