200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g mandelmassa
3 bittermandlar eller 3 droppar bittermandel essens.
Fyllning
5 medelstora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
1/2 msk malen kardemumma
50 g mandelspån
Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Skala och klyfta äpplena. Blanda dem med socker, kanel och kardemumma i en påse. Knyt igen påsen och låt äpplena gotta sig ett tag med kryddblandningen.
Rör smör och socker vitt och poröst. Vispa i äggen.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint och rör ner i smeten. Jag använder vispen på låg hastighet.
Bred ut hälften av smeten i formen. Stick ner hälften av äppelklyftorna och bred resten av smeten över.
Fördela resterande äppelklyftor i smeten och strö över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 1 timme. Börjar kakan få för mycket färg så lägg över aluminiumfolie.
Känn i mitten av kakan med en provsticka att den är genomgräddad, ta ut den innan där blir allt för torr.
torsdag 23 september 2010
Underbar äpplekaka
Denna äpplekakan är så god, underbart saftig och mycket smak av mandel....
Etiketter:
Bakat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar