lördag 20 november 2010

Mjuk och saftig saffranskaka

Saffran är kärlek för mig, varje år när julen närmar sig längtar jag sååå efter denna underbara krydda. Självklart kan man baka med saffran även andra tider på året, men den har något magiskt över sig just under vintertiden.
Testade denna mjuka kaka och jisses såååå god!


Ingredienser:
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (á 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 nypa florsocker, ev vid servering

Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält matfettet, låt svalna.
Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar