Julen närmar sig med stormsteg, vi har varit borta i 2 veckor på semester och har knappt hunnit packa upp väskorna men kände att en Janssons skulle sitta på plats för att få liiite julkänsla då hemmet fortfarande inte är julpyntat :O
Detta recept har jag använt mig av många ggr och den är supergod, den är mild i smaken, vill man ha mer anjovis-smak är det bara att tillsätta mer anjovis.
3-4 portioner.
10 medelstora potatisar, gärna fast sort.
1 Liten burk anjovis på 125g (jag använder 2/3 ca 100g av burken samt spad.)
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 tsk socker
1 rödlök
salt & peppar
smör
ströbröd
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor.
Fräs den mjuk i lite smör i en kastrull. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor och lägg ner det med löken, låt stekas med någon minut.
Tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt koka i ca 5 min. Hacka anjovisen i mindre bitar och lägg ner i det och spadet från anjovisen i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnssäker form. Häll över allt till formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Tag ur formen, strö över ströbröd och hyvla över smör efter önskemål. Ställ in i ugnen i ca 15-20 min till.
5 kommentarer:
Gottit! Önskar att jag fick äta janssons i jul men vi ska varfa hårda med vårat lchf:ande... :-/ Ååååå vad den riceformen är fiiiiin!!!!
denna får det bli ijul nu när jag står för lagandet av jansson för första gången :-D
Tesan: Tack!!! Blev så kär i den, Björn som köpte den till mig :))
Mikaela: den är svår att misslyckas med! ;) lycka till!
Åh, jag tycker visserligen inte om Jansson alls men formen!! Har önskat mig i julklapp men har inte sett nån "fylld" förr, precis så vacker som jag trodde! För övrigt en fin blogg jag precis upptäckt:-)
Ida
Ida: Visst är den härlig!
Tänkte att jag skulle använda den till rabarberpajer m.m till sommarn...men den passar fint även till jul :D
Skicka en kommentar