fredag 16 december 2011

Lakritskola!

Gott julgodis för er som gillar choklad och lakrits!


Ca 60 st

3/4 dl turkisk peppar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 g mörk choklad


Klä en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en vid gryta. Koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock, rör om då och då, tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet (droppa en droppe smet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en fast men mjuk kula så är smeten färdig, annars låter du den koka några minuter till). Det tar omkring 15 minuter i en vid gryta. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält chokladen i vattenbad, låt svalna. Skär kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen, lägg på bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Receptet på denna kola kommer från boken Julgodis av Johanna Westman.

1 kommentar:

Dreamsicle sa...

De här är ju så galet goda. Får se om jag får tid att koka en sats jag med. Får väl ta det på juldagen om jag inte hinner innan ;-)

Skicka en kommentar