lördag 30 oktober 2010

Spareribs och coleslaw, mumsigt!

Så mumsigt! Vi förkokade ribsen innan vi stekte dom färdiga i ugn, saftiga och goda! Coleslawen är kanongott till detta.


Spareribs:
1 kg tunna revbensspjäll (färska)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Salt
Hela svartpepparkorn

BBQ glaze:
2 dl ljust muscovado socker
2 dl japansk soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 knölar färsk ingefära, (tumstora)
4 vitlöksklyftor

Koka upp en stor kastrull med vatten, lökklyftor, hela vitlöksklyftor, salt och svartpepparkorn.
Dela revbenen på mitten så att de ryms i kastrullen och koka dem långsamt i 1,5 timme.

Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp köttet och torka det med hushållspapper, lägg spjällen på en ugnsplåt och pensla med BBQ glaze.
Stek spjällen i ugnen, cirka 15 min. (Pensla gärna glaze en gång till under griljering)

Coleslaw:

7 dl finstrimlad vitkål
1 st liten morot, juliennestrimlad
1 dl finstrimlad purjolök, eller rödlök
0,5 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
salt och nymald svartpeppar

Finstrimla vitkålen för hand, med osthyvel eller i maskin. kläm den sedan hårt med handen i en bunke så att den mjuknar.
Blanda övriga ingredienser och rör ner i kålen. Låt gärna stå i kyl och dra innan servering.

fredag 29 oktober 2010

Chocolate

Sambon var i Barcelona förra helgen och med sig hem hade han dessa skönheter!

Räkfrossa och aioli

Aioli är gott till räkor och godast blir den om man gör den själv. Här har jag även gjort en med sweet chili smak, sååååå god!




Aioli
1 st vitlöksklyfta
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
1 st äggula
1 tsk senap
0.5 dl olja, ca
1-2 dl matlagningsyoghurt

Smaksättningar: Citronsaft efter smak
Thai Sweet chilisås ca 5 msk

Gör så här:
Pressa vitlöksklyftan.
Tillsätt lite salt.
Vispa ner en äggula.
Tillsätt 1 tsk senap.
Blanda ner valfri olja under vispning, INTE olivolja. Välj en olja utan smak, t.ex rapsolja, vispa även ner smaksättning.
Rör ner matlagningsyoghurten och smaka av, desto mer yoghurt seato mildare aioli.

måndag 25 oktober 2010

LCHF mozzarellabiffar

Just nu är det LCHF som gäller här hemma så det blir en del sådana maträtter som slängs upp :) Bara att tillsätta potatis, pasta eller ris ni som inte äter efter LCHF :)Dessa biffar var toppengoda och såsen blev mums!




ca 3 port (6 st biffar)
600 g blandfärs
1 förp mozzarella i bit
1/2 kruka färsk basilika
4 soltorkade tomater
1 dl vispgrädde
1 ägg
salt & svartpeppar
smör att steka i

sås:
stekskyn
2 dl grädde
100 g philadelphiaost
1/2 köttbuljongtärning

Blanda färs, ägg, grädde, strimlad basilika, hackade soltorkade tomater och mozzarella skuren i små kuber. Salta & peppra. Forma 6 st biffar.Stek biffarna på ganska hög värme, några minuter per sida, i rikligt med smör. Lyft upp biffarna och rör ner grädde, philadelphia och buljongtärning i steksyn. Låt koka upp och lägg i biffarna och låt dem puttra med tills de är genomstekta. (Blir såsen för tjock så späd på med lite vatten)
Severa med en god sallad!


Receptet hittade jag hos Victoria på matplatsen.

fredag 15 oktober 2010

Kycklinggryta med dadlar

Ikväll njöt vi av denna goda rätt, första gången jag äter dadlar ihop med kyckling.
God rätt och väldigt enkel!



500 g kycklingfilé
10 smålökar , använde pärllök
6-8 dadlar
2,5 dl Arla Köket ekologisk matlagningsgrädde
1 tsk kinesisk soja
1 hönsbuljongtärning
1 1/2 msk balsamvinäger
1/2 dl grovhackad persilja

Lite smör till stekning.

Skär kyckling i mindre delar. Skala löken.
Bryn kyckling och lök i smör i en stekpanna. Blanda grädde, soja, buljongtärning och balsamvinäger i en gryta. Lägg i kyckling och lök. Låt koka under lock ca 30 min, då blir köttet mört och gott. Dela och kärna ur dadlarna.
Lägg i dadlar och persilja och koka några min. Servera med ris.

onsdag 13 oktober 2010

Muffins med kola och lingon

Goda muffins med smak av kola och lingon


150 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
2,5 dl lingon
1 dl kolasås i tub, (jag använde ohojs)

Pärlosocker till garnering.

Sätt ugnen på 225°.
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. ­Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt emellan. Jag använder elvispen.
Blanda mjöl och bakpulver. Blanda i lingonen.
Rör ner blandningen i smeten ­tillsammans med mjölken.
Ställ muffinsformar av papper i en muffinsplåt. Fördela hälften av smeten i formarna. Spritsa i kola­såsen. Klicka över resten av smeten. Strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Jag som har gasugn gräddar dom på nedersta falsen.

lördag 9 oktober 2010

Helstekt entrecôte med råstekt potatis

Detta var bara så underbart gott! En riktig festlig och enkel rätt en lördagkväll som denna. Helstekt entrecôte med vitlökssmör och råstekt potatis.






Köttet blev riktigt mört och saftigt.



Råstekt potatis som har fått steka med i kryddorna som även användes till köttet.

Låt vitlökssmöret smälta över det varma köttet. Servera med en god sallad.

Ett väldigt gott och passande vin till detta :)



Helstekt entrecote
1 kg välmörad entrecote (rumstempererad)
2 klyftor vitlök
0.5 knippe persilja
1.5 kvistar rosmarin
0.25 kruka timjan
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Gör så här:
Sätt ugnen på 70 grader.
Hacka vitlöken och örterna och ströi en ugnsäker form, salta och peppra.
Gnid in köttet i lite olivolja och rulla det i kryddorna.
Bryn köttet i en stekpanna med olja.
Sätt en stektermometer i köttet och stek i den ugnsäkra formen i ugnen till en innertemperatur av 58 grader (medium/rare), 62 grader (medium) eller 72 grader (welldone). Beräkna cirka 45-50 minuter.
Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.
Skiva köttet i tunna skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.

Råstekt potatis
Potatisen har jag skivat och sköljt av några gånger i kallt vatten så att så mycket som möjligt av stärkelsen försvinner. Sedan stekt upp i stekpannan som köttet bryntes i. Tar ca 20 min.

Vitlökssmör
100gram smör
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 lime, saft

Blanda smör med pressad vitlök och saften från en halv lime. Ställ kallt.

fredag 8 oktober 2010

Det är Sushi-fredag idag!

Idag har vi köpt hem sushi!
Mmmm vad gott!

Vad äter ni ikväll?

måndag 4 oktober 2010

Kanelbullens dag!

Idag är det kanelbullens dag! Vad passar inte bättre än lyxiga kanelbullar då? Mmmm grymt goda och helst till ett glas med iskall mjölk.


Skogspanna

Ytterligare en återkommande rätt. Skogspanna som passar fint då hösten knackar på dörren.



4 port
600 g fläskfilé
2 gula lökar
200 g valfri färsk svamp
smör
1/2 msk soja
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 msk konc. kött- och vinfond
4 dl mellangrädde
2 msk lingonsylt
färsk timjan

Gör så här :
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Skala och grovhacka löken. Skär svampen i bitar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta upp köttet. Stek svampen i stekpannan och koka ur eventuell´vätska. Tillsätt löken och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet. Smaksätt med soja och peppar. Häll i fond och grädde och låt det koka ihop ca 5 min utan lock. Rör i lingonsylten. Strö över timjan. Kokt potatis eller fullkornsris är gott till. Toppa pannan med lite färska lingon.

Recept hämtat från Arla.