tisdag 6 juli 2010

Blåbärssnurror med mandelmassa

Bakade dessa underbart goda bullar idag :)




Ingredienser ca 28st
50 g jäst
2,5 dl vatten
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 st ägg
13 dl vetemjöl, (ca 775 g)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma

Fyllning:
100 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl blåbärspuré

Garnering:
100 g smör
2 dl strösocker

Tillagning
Fluffiga bullar fyllda med både blåbär och mandelmassa. Vill du frysa bullarna görs det innan de doppas i smör och socker.


Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Rör smöret smidigt med sockret, gärna med elvisp. Blanda ner smörblandning och ägg i bunken.
Blanda mjöl med kardemumma,bakpulver och salt och häll ner i bunken. Arbeta till en smidig deg tills den släpper bunkens kanter.
Riv mandelmassan och blanda med smör och socker.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 20 x 55 cm. Bred mandelfyllningen på den ena degbiten och bred över blåbärssylt. Lägg på den andra degrektangeln och tryck till.
Skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna till snurror och lägg dem på bakpapperklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min. Låt svalna på galler.
Smält smöret i en kastrull eller i mikrovågsugn.
Pensla bullarna först i smör och doppa dem sedan i socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar