onsdag 7 juli 2010

Empanadas

Har frysen fylld med köttfärs och var sugen på att testa något nytt. Hittade ett recept på Empanadas i senaste numret av "Allt om mat".
Goda och perfekta att äta varma som kalla.
Något att ta med sig till nästa piknick eller att ha på Buffén?


Ett vin som passade bra till detta! :)


Empanadas

Till ca 20 st

6 dl mjöl
150g smör
1/2 tsk salt
1 dl mjölk
----------------------------
Fyllning:
1/2 gul lök
2 vitlökslyftor
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
2 msk rapsolja
200g nötfärs
1 msk rökt paprika pulver.
2 tsk spiskummin
2 1/2 dl vatten
1/2 mörk oxbuljongtärning
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl russin
2 hårdkokta ägg
några droppar tabasco

Pensling:
1 ägg

Hacka ihop mjöl, smör och salt. Tillsätt mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg.
Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp.
Skala och hacka vitlök och lök. Fintärna paprikan. Fräs lök, vitlök i olja i en stekpanna. Tillsätt färsen och bryn ca 3 min.
Tillsätt paprika och kryddor. Häll på vatten och smula i buljongtärning.
Låt sjuda tills vätskan kokat bort. Salta och peppra.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka äggen. Kavla ut degen tunt på mjöla´d arbetsbänk. Ta ut rundlar ca 12 cm i diameter. Lägg på en dryg matsked med köttfärs mitt på rundlarna. Toppa med lite ägg. Pensla runt kanten med uppvispat ägg pch vik ihop pirogen och tryck med en gaffel runt om.
Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. Nagga ovansidan med en gaffel, grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min, tills de fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar