lördag 10 juli 2010

Kanelmunkar

Friterade munkar doppade i kanelsocker var gott till kaffet! Är även gott till ett glas iskall apelsinsaft.





15 g jäst
75 g smör
1 1/4 dl mjölk
2 msk strösocker
4 dl vetemjöl
5 dl rapsolja, till fritering
1 dl strösocker
2 tsk kanel

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och rör ner mjölk. Degvätskan ska vara 37°Lös jästen i vätskan.
Rör ner socker och hälften av mjölet. Blanda ner blåbär och resten av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
Kavla ut degen till en ca 1 1/2 cm tjock platta. Stansa ut munkar med utstickare eller kakmått som har diametern 6 cm. Ta ut ett hål i mitten på varje med en utstickare som är ca 2 cm i diameter.
Låt munkarna jäsa ca 10 min. Värm oljan till 180°. Fritera dem i omgångar ca 2 min, vänd dem efter halva tiden. Ta upp dem och låt rinna av på galler. Vänd dem sedan i socker blandat med kanel.

4 kommentarer:

Linda sa...

Själv tar jag bara 75 kr. Och du får prata hur mkt du vill. Haha

Linda sa...

Munkarna ser fantastiska ut! Som på ett konditori. Jag minns att jag gjorde munkar en gång för länge sedan. De var alltifrån luftiga och dröp av kall frityrolja. Får göra ett nytt försök.

Tesan sa...

Herregud vad du är duktig!!!!!!!

Anita sa...

Tack Tesan! Men dessa var barnsligt enkla! :D

Skicka en kommentar