söndag 16 oktober 2011

Lite helgmys i höstmörkret

Ursäkta att ni inte sett mig på ett tag. Har börjat jobba igen 100% och dagarna går så fort att jag inte hinner blinka, men jag har inte glömt bloggen. Hoppas ni har tålamod med mig :)
Hade lite vänner över på middag igår och gjorde denna goda dessert. Det är ett recept av Leila Fantastisk tårta på fransk maräng. Kanongott!


7 st äggvitor

5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
0.5 l jordgubbar
1 näve bigarråer

Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Vänd även ner nästan allt av mandelspånet.
Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
Låt svalna helt. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen. Strö över färska bär.

Tycker det är så fint att ställa ut några krukor med blommor bredvid varandra av olika typ fast i liknande färger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar